Późno wiosenna zupa

sweetpotatosoup

 

Wariacja na temat kuchni z południa Stanów Zjednoczonych – zupa kremowa ze słodkich ziemniakow, mleczka kokosowego i chrupiących porów. Przepis prosty, wręcz trywialny – usmażyć wiosenne, młode aromaty ze szczyptą dobrej soli , dodać odrobinę sherry, wywar i pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki. Gotować aż ziemniaki bedą miękkie, zmiksować, dolać mleka kokosowego do smaku, zagotować, doprawić. W międzyczasie pokroić umytego pora w cienkie plasterki, rozłożyć plasterki na krążki, zamoczyć w mleku, oprószyć mąką i usmażyć na goracym oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku. Wkładać do zupy tuż przed podaniem  – jak na zdjęciu.

Reklamy

2 thoughts on “Późno wiosenna zupa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s