Wino na koniec tygodnia – Mimoza, szmpan i ja, my, wy, oni

mumm

Wiosna

 

Mimoza to 1 część soku pomarańczowego i 3 części szampana. Podawana w wysokich wąskich kieliszkach rozwesela, rozjaśnia świat, wywołuje uśmiech.

 

Cieplejszy wieje wiatr

 

Szampan jest cięższy od soku pomarańczowego więc do kieliszka pierwszy wędruje sok pomarańczowy, potem wino musujące. Nie mieszamy bo stracimy bąbelki.

 

 

Wiosna

 

By było ciekawiej uruchamiamy wyobraźnię: brzeg kieliszka możemy zanurzyć w likierze pomarańczowym i w cukrze lub jeśli chcemy – dodać parę kropli likieru czy mleczka kokosowego.

 

 

Znów nam ubyło lat

Wiosna, wiosna w koło, rozkwitły bzy

 

Kto lubi palące ostre promienie słońca pokroi ostrą papryczkę w talarki (chili, jalapeno, pimento, serrano) i zaleje sokiem pomarańczowym w niemetalowym naczyniu. Przykryje, włoży do lodówki na 3 dni. Po wyjęciu przecedzi. Paląca mimoza jak znalazł.

 

Drzewa – strzeliły pąkami

 

 

Szampana z powodzeniem można zastąpić hiszpańską Cavą lub włoskim Prosecco. Zastępując sok pomarańczowy sokiem (puree) brzoskwiniowym zminimy mimozę w belliniego. Czary.

 

Wszystko kwitnie w koło – i ja i ty!

 

mimosa
Advertisements

2 thoughts on “Wino na koniec tygodnia – Mimoza, szmpan i ja, my, wy, oni

  1. chyba się znalazłam w idealnym klimacie na takie frykasy. to już niedługo będzie czas. nasilają się deszcze, czyli wiosna nadchodzi.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s