Wątpić rzecz ludzka

pesto

 

Siedzę i mieszam.

Mieszam i myślę.

Myślę aż głowa boli.

Myślę co ugotować, żeby nie gotować.

Znowu mieszam.

Gotuję makaron.

Makaron nazywa się Fiorentine.

Mieszam więc makaron Fiorentine.

Nic mi się nie chce.

Bardzo mi się nic nie chce.

Za oknem pada.

Ja mieszam. 

Zdecydowałem, że pesto nie trzeba gotować, wystarczy pomieszać z makaronem. Mieszam, więc makaron. Myślę aż głowa boli. Myślę, które pesto wybrać.

Czy:

(wzięte liczebniczo) ząbki czosnku, czy (wzięte liczebniczo) łyżki orzeszków pinii czy (wzięte pytajnie) lepsze są orzechy włoskie, czy (wzięte liczebniczo) szklanki liści bazylii, trochę grubej soli, pół szklanki Parmezanu czy (wzięte pytajnie) też lepiej Romano i dziewicę Oliwę.

Czy:

(wzięte pytajnie) szklankę porwanego szpinaku, 2 ząbki czosnku, szklankę świeżego oregano, pół szklanki natki pietruszki, 2 łyzki orzeszków pistacjowych, pół szklanki Parmezanu czy (wzięte pytajnie) lepiej Romano, 4 łyżeczki soku z cytryny, trochę soli i dziewicę Oliwę. Czy(wzięte pytajnie) zamienić oregano na szałwię?

Czy:

(wzięte pytajniczo) 20 dag suszonych na słońcu pomidorów (suchych), które zalewa się wrzątkiem na godzinę, cedzi zachowując pół szklanki wody, dwie łyżki orzeszków pinii, 2 ząbki czosnku, szklankę świeżych liści bazylii, ćwierć szklanki natki pietruszki, pół szklanki Parmezanu czy (wzięte pytajnie) lepiej Romano. Dziewicę oliwę zastąpi woda z odcedzonych pomidorów zmieszana z białym wytrawnym winem (pół szklanki wymieszać, dodawać według konsystencji badanej organoleptycznie).

I czy (wzięte pytajnie) pesto robić ręcznie czy maszynowo?

Póki co mieszam.

Advertisements

6 thoughts on “Wątpić rzecz ludzka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s