Sezon na czereśnie

Przepis na kompocik podawany na pokładzie samolotów Drogich Linii Lotniczych „Nielot” w prawdziwej chińskiej porcelanie marki „China” lub gdy tej zabraknie w kieliszkach ze szkła weneckiego dostarczonych przez przedsiębiorstwo usługowo-handlowe „WenecjaPol” Spólka z zoo z Radzyminia Spodlaskiego, ul.Fabryczna 4c (dzwonić 2 razy bo stróż przygłuchy). 
W Radzyminiu to i droga jak sznur i ziemia licha, piachy niebywałe, kozy, dziewanna, sosny i rozstaje, no i ten stróż samotny jak palec. U stróża ostatnio zatem zagościlim, kwaterę tam czasowo ustalilim, w firmie robilim, ze sklepu flaszki przynosilim, codziennie kompocik ze dwa razy pilim.
By nas mógł powieść skrajem dróg
Gzygzakowaty życia sznur:

 

kompot

 

Przygotowujemy ilość niewielką:
W rondelku mieszamy 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina (nie, nie musi być Bordo wystarczy czerwone), 3 łyżki cukru i ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu. Gotujemy na małym ogniu dopóki cukier się nie rozpuści. Podkręcamy ogień i doprowadzamy wino do wrzenia.
Dodajemy czereśnie z ogonkami i pestkami (30 – 40dag), zagotowujemy, zmniejszamy ogień i przykrywamy rondelek pokrywką. Gotujemy na wolnym ogniu aż czereśnie zmiękną – około 10 minut. 
Gasimy ogień / odcinamy prąd / zakręcamy halogeny i pozwalamy czereśniom ostygnąć w kompocie – ( z 30 minut). 
Delikatnie odcedzamy czereśnie lub wyjmujemy palcami chwytajac za ogonki i śmiejąc się radośnie z czerwonych, niespieralnych plam barwiących wszystko dookoła.
Pozostały płyn kompotowy gotujemy by zredukować objętość do niecałej szklanki (10 minut). Redykujemy płomień pod rondelkiem do małego i dodajemy łyżkę galaretki z czerwonej porzeczki lub wiśni. Gotujemy mieszając aż galaretka się rozpuści (1 minutę).
Delikatnie, na paluszkach układamy czereśnie – ogonkami do góry – w salaterkach, kieliszkach, miseczkach, filiżankach i zalewamy gęstym kompotem. Pozwalamy ostygnąć. Wsadzamy do lodówki by schłodzić (co najmniej na 2 godziny).

 

kompot2

Podajemy, jemy, plujemy pestkami, a z nami
bracia, kamraci, kumple i kompani
spotka przy stole nas się kupa luda
od plucia pestkami zadudni tancbuda.

Advertisements

5 thoughts on “Sezon na czereśnie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s