Crème brûlée

cremeb

Z wikipedii – „Crème brûlée (wym. [kʁɛm bʁyˈle] fr. Przypalony krem), deser przygotowywany na bazie kremu z jaj, śmietany i cukru, uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru. Podawany zwykle schłodzony w kokilkach. Aromat kremowi nadaje dodawana zwykle wanilia, czasem także czekolada lub inne dodatki smakowe.”

Reklamy

11 thoughts on “Crème brûlée

  1. no wlasnie. nie wiem gdziez sie przejsc zeby zjesc dobry. bo teraz niby w kazdej knajpie to daja, ale jakos mnie to nie przekonuje. myslisz, ze francuska kreglickiej sie nada?

  2. a to sory. ja nie wiem.
    znam ja glownie z artykulow, gdzie mi sie podoba. bo ciekawe rzeczy pisze.ja to uczulona raczej na klan gesslerow jestem 🙂
    zrezsta i tak wiadomo ze sie nigdzie po knajpach nie rozbijam, ew polski meksyk atakuje 😉 (gdzie afair krem tez jest)

  3. stary no
    ale wg Ciebie
    to w polsce w ogole nie nalezy jadac
    w knajpach
    a bez przesady
    to amerykanie robia grzanki i jajecznice z proszku
    oraz cholera wie co
    w tych swoich
    jadlodajniach
    a przeciez
    nasz kebab lepszy napewno niz wasz
    bo blizej od nas do turcji
    ;]

    • wiesz – ja jajecznicy z proszku nie widziałem 25 lat – ostatni raz w Warsie relacji kraków-berlin.
      Sądzisz, że emigranci tureccy w usa mniej prawdziwi niż w Polsce?
      Grecy też robią.
      W pewne miejsca się nie chodzi i tyle.

  4. W Polskę idziemy drodzy panowie…
    A nie.
    Słyszałem np o cudownym azjatyckim miejscu w Nowej Hucie, dobrej restauracji w Warszawie na Pradze. Powoli się uzbiera.
    Sieci i oszusci kulinarni padną w następnym pokoleniu. Na razie można policzyć na palcach ale bedzie lepiej wraz z ludzmi z zachodu.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s