Meksykańskie papryki

GUAILLO

Średnio ostre – jak na stosunki meksykańskie wręcz łagodne. Brązowo czerwonego koloru, o grubej skórce przypominającej skórę. Dodawane do sosów, zup i gulaszy i salsy( guajillo, arbol, czosnek, tomatillos, olej, sól i woda. Papryki i czosnek usmażyć, wrzucić do blendera, dolać trochę wody zmiksować posolić).

POBLANO

Łagodniejsze w smaku niż malutcy zieloni bracia, Poblano idealnie nadaje się do nadziewania (chiles rellenos) i gotowania. Pieczone, pocięte w paski dodaje aromatu zupom i mięsom. Często mielone i sprzedawane jako sproszkowana papryka chili. Po wysuszeniu i uwędzeniu Pablano zmieniaja się w papryki Ancho.

ANCHO

Chile (czyt. czyli) suszone Pablano. Średnio ostre, z nutą słodyczy przypominającą suszone owoce. Używane w gulaszach zupach i sosach. Składnik trójcy papryk (pozostałe to Mulato i Pasilla) w niezrównanym meksykańskim sosie Mole.
Razem z pomidorami, cebulą, czosnkiem, pomidorami, mięsem i fasolą składają się na najlepsze chili na świecie.

JALAPEÑO

Najpopularniejsza i jedna z najczęściej uprawianych w Meksyku papryk. Ostra, zbierana ciemno zielona, gdy dojrzeje przybiera odcień szkarłatu i długość do 7,5 centymetra. Uprawiana na skalę przemysłową w Meksyku i USA. Jalapeño używane w kuchni meksykańskiej i jej kuzynce kuchni Tex-Mex czyli południowo-zachodniej amerykańskiej wersji kuchni meksykańskiej – jest dodawane do sals, zup, serów, mięs i drobiu zarówno świeże jak i konserwowane – dostępne w słoikach.

SERRANO

Ostre papryczki Serrano funkcjonują na podstawie prostego wzoru:

1 Jalapeño = 2 Serrano

(…i setki innych w tym najostrzejsza Habanero z Yucatanu)

Reklamy

One thought on “Meksykańskie papryki

  1. Pingback: Zdjęcie tygodnia – chili con carne « PornoKaszanka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s