Wino na koniec tygodnia – Matsu El Picaro 2009

„Otóż, moi kochani, dawno temu, w Hiszpanii

był sobie młody byczek imieniem FERNANDO.

Inne młode byki, jego rówieśniki

skakały po łące, bodły się rogami,

brykały całą bandą,

ale nie Fernando.

Fernando lubił spokój.

Lubił wąchać kwiatki: stokrotki i bławatki.

W ciche wieczory letnie chadzał pod drzewo stuletnie

i w jego cieniu siadywał.

I wąchał polne kwiatki:

stokrotki i bławatki.”

Początek wiersza Munro Leafa powinien wystarczyć za całą recenzję ale… Chcielibyśmy byczka Fernando, który wrócił z corridy pod swoje stuletnie drzewo, chcielibyśmy by wino poleżało 2 lata w piwniczce.  100% Tempranillo więc i kwasowość pewnie poniżej 4pH, prawie niewyczuwalna. Gładkie, pełne w ustach, z uśmiechem, potrzebuje napowietrzenia w karafce – do godziny przed. O dziwo z regionu (jakże by inaczej) Toro, z winnicy biodynamicznej, aczkolwiek filtrowane. Wino wywołało spory przy stole – strona prawa zachwalała gorzkie solone migdały w bukiecie, strona lewa skórę, meksykańskie papryki i lukrecjowy kogel mogel w oddali. Wszystko to pewnie z powodu sosu – bo piliśmy do pieczonej mamusi Fernanda – a sos skomplikowany smakowo bo redukowany z jus pieczeniowego z winem, fenkułem, tymiankiem i wywarem z suszonych grzybów. Wino uzupełniało posilek perfekcyjnie.

Matsu El Picaro 2009, 100% Tempranillo, 14,5% prądu, biodynamiczne, DO Toro – doskonałe na jesień i do jesiennego jedzenia –  za 39 zł do kupienia TUTAJ.

butelki projektowane przez Moruba }

Reklamy

One thought on “Wino na koniec tygodnia – Matsu El Picaro 2009

  1. Pingback: Byczek Fernando « wypijmy, wypijcie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s