Niedzielny obiad

…wyjątkowo na życzenie pani P., a własciwie zupa, do tego plebejska.

Ziemniaczano-porowa i prosta w dodatku. 4 małe ziemniaki, 3 białe części porów, jedna cebula i jeden ząbek czosnku. Wszystko kroimy, podsmażamy na oliwie z 10 minut; dodajemy 2 szklanki wywaru z ptaka lub bulionu z jarzyn i gotujemy aż jarzyny zmiękną. Miksujemy na krem za pomocą ręcznego miksera i dodajemy 30% śmietankę(50 – 70 ml) – gotujemy jeszcze 5 minut – jeśli zupa jest za gęsta dodajemy odrobinę wody. Solimy i pieprzymy białym pieprzem do smaku. Podajemy z grzankami albo ostrym cheddarem, albo bardzo dobrą oliwą np. estragonową i chlebem – maczając go i mlaskając, krusząc dookoła…

Reklamy

8 thoughts on “Niedzielny obiad

  1. o, jak miło, w mój ostatni dzień na Kaszubach w tym sezonie (ten gil pośrodku – wykapana jaszczurka, którą wczoraj widziałam)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s