Krótkie przepisy Ciotki Gabrysi – imbirowo-zielonocebulkowy sos orientalny

Siekamy dużo(2-4 pęczki) zielonej cebulki – części białe i zielone, ścieramy z 1/4 szklanki imbiru, dodajemy z pół szklanki oleju z pestek winogron i 2 łyżeczki rozcieńczonego wodą sosu sojowego(pół na pół) i z… łyżeczkę octu z sherry. Wszystko mieszamy i wsadzamy do lodówki. Dodajemy do wszelkiego rodzaju orientalnego makaronu  – od ryżowego po udon. Albo do miski z ryżem przykrytym jajkiem na twardo, albo do ryżu z mięsem. Wyobraźnia niebem…

Advertisements

3 thoughts on “Krótkie przepisy Ciotki Gabrysi – imbirowo-zielonocebulkowy sos orientalny

  1. i to jest dobre pytanie – z amerykańską cebulką stał ponad tydzień, z naszą narodową do 4 dni. Nie rób dużo i zużyj – to w końcu nie gotowanie.

  2. Pingback: Life is good « Koszyczek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s