Wino na koniec tygodnia – 2006 Tres al Cuadrado

Czyli „Trzy do kwadratu” a to  z powodu że istnieje jeszcze lepsze „6” i najlepsze „9”, którymi zajmiemy się później. W sumie 3 do kwadratu daje dziewięć.

Hiszpańskie, Vino de la Tierra(trochę gorzej niż apelacja) Ribera del Queiles czyli wino znalezione w Saragossie czyli na rozdrożach Navarry. Mieszanka Tempranillo, Garnacha i Merlot – leżakowaniu ponad rok w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego zawdzięcza owocowość na podniebieniu i balsamiczny dotyk na języku. Piękna czerwono-wiśniowa barwa, średni finisz, trochę przypraw w oddali. Owoce trzymane w ryzach przez mineralny posmak. 14% prądu prawie niewyczuwalne, cena 45 zł bliska cenie w kraju pochodzenia. Odkorkowywać i pić. My popijaliśmy meksykańskie chrupiące carnitas z ryżem i czarną fasolą – połączenie niebiańskie.

Czy wspomniałem o doskonałym projekcie butelki?

Advertisements

27 thoughts on “Wino na koniec tygodnia – 2006 Tres al Cuadrado

  1. The chrysanthemum wine was regarded in ancient times as „auspicious wine” that people must drink on the Double Ninth Festival to prevent disasters and pray for blessings. Chinese people have it as a tradition to drink the chrysanthemum wine on the Double Ninth Festival.
    http://kaleidoscope.cultural-china.com/en/121Kaleidoscope3584.html

    und

    CHRYSANTHEMUM WINE

    2 qts chrysanthemum petals, not packed
    1 11-oz. can Welch’s 100% White Grape Juice Frozen Concentrate
    1-7/8 lbs finely granulated sugar (to S.G. of 1.090)
    1 tsp tartaric acid
    1 crushed Campden tablet
    1/4 tsp tannin
    1 tsp yeast nutrient
    6-1/2 pts water
    1 pkt Champagne, Sauternes or Hock wine yeast

    Remove the petals from the flowers. Bring 1 qt water to boil and stir in sugar until dissolved. Put flower petals, grape juice concentrate, acid, tannin, and yeast nutrient in primary. Pour boiling water over flower petals and cover primary. Let set 24 hours and strain, discarding flowers and returning liquid to primary, Add remaining water and activated yeast. When vigorous fermentation subsides, transfer to secondary and fit airlock. When all fermentation ceases, rack to sanitized secondary containing finely crushed Campden tablet, top up and attach airlock. When wine clears, rack again, top up and refit airlock. After 60 days, rack, stabilize, top up, and refit airlock. After additional 60 days, rack only if sediment warrants, sweeten to taste, and bottle wine. Allow 3 months before tasting. Will improve for about 1 year, then should be consumed.

  2. Jutro danie tradycyjnie polskie.
    (W Meksyku Day of The Dead – idzie się na groby i ucztuje całą noc – jedzenie i picie całymi rodzinami).

  3. Pingback: Wino na koniec tygodnia – 2005 Seis al Revés(odwróć szóstkę) « PornoKaszanka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s