Krótkie przepisy Ciotki Gabrysi – jesienne liście

Zewnętrzne liście sałaty lodowej są twarde, łykowate i nie nadają się do sałatki. Co zrobić?  Zagotować wodę, wrzucić liście i po dwóch minutach powinny być miękkie. Odcedzić. Dodać miękkiego masła, sól, pieprz i szczyptę ostrego cayenne. Rewelacja jako dodatek do mięs.

Albo po jarsku – posolić pokrojone w kostkę pomidory i zostawić by ściekł z nich sok. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek, dodać przecedzony sok z pomidorów, zagotować, wrzucić trochę płatków ostrej papryki i pół kostki masła(100g). Polać wcześniej przygotowane liście sałaty, a na wierzch położyć obcieknięte pomidory. Jeść ze świeżą bagietką. (Doskonałe jako dodatek do ryby).

Advertisements

14 thoughts on “Krótkie przepisy Ciotki Gabrysi – jesienne liście

  1. ładny, wczoraj słyszałam, że w Barcelonie nagrobne bukiety robi się z najróżniejszych rodzajów chryzantem razem z goździkami i różami, za tymi ostatnimi nie przepadam, ale poleciała ślinka, chociaż w Barcelonie nie ma szronu

  2. oczywiście nie miałam pojęcia, co to El Bulli, ale sprawdziłam w wikipedii i tam napisali, że „restauracja jest otwarta wyłącznie w sezonie od kwietnia do września”, so nic nam nie upichcą w dziady

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s