Krótkie przepisy Ciotki Gabrysi – Kremowa kukrydza z Gorgonzolą

Zetnij ziarna z 2 kolb kukurydzy lub użyj tłuczka do ziemniaków masakrując odcedzoną zawartość dużej puszki kukurydzy. Do rondelka rozgrzanego na średnim ogniu dodaj zmasakrowaną kukurydzę i 1/3 szklanki 30% śmietanki z kartonu. Gotuj pod przykryciem z 5 minut, a potem tyle samo bez pokrywki. Dodaj 3 łyżki rozdrobnionej Gorgonzoli, popieprz i posól, gotuj mieszając aż sos zgęstnieje – kolejne 5 minut. Na osobnej patelni upraż 1/4 szklanki orzeszków pinii, aż będą złoto-pachnące. Pokrój dwa duże pomidory i rozłóż je na talerzach, polej kukurydzą w sosie i posyp orzeszkami i poszrpanymi kawałkami liści bazylii.

Advertisements

4 thoughts on “Krótkie przepisy Ciotki Gabrysi – Kremowa kukrydza z Gorgonzolą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s