Krótkie przepisy Ciotki Gabrysi – Buraki

A właściwie proste Carpaccio z buraków – obieramy buraki i surowe kroimy na bardzo cieniutkie plasterki za pomocą szatkownicy (ang. mandolina). Rozkładamy plasterki na półmisku jeden obok drugiego, solimy i pieprzymy i przykrywamy odpowiednią ilością czegoś zielonego – rukoli, roszponki, frisee albo mieszanką porwanych sałat. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu jako uzupełnienie, a na wierzch rozkładamy cieniuteńkie plasterki parmezanu i skrapiamy oliwą z oliwek. Podajemy z ćwiartkami cytryny.

Wariacja na temat:

Reklamy

8 thoughts on “Krótkie przepisy Ciotki Gabrysi – Buraki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s