Amerykańskie Święto Dziękczynienia – statystycznie

Norman Rockwell

88% Amerykanów jada indyka w Święto Dziękczynienia, a do posiłku zasiada 84% dorosłych mieszkańców USA.

Najpopularniejszymi sposobami jedzenia resztek indyka są: kanapka, zupa albo gulasz, zapiekanka, stir-fry i sałatka

7% robi zakupy na jeden dzień przed świętem, 36% tydzień przed lub wcześniej.

Sos żurawinowy jest składnikiem 94% wszystkich świątecznych posiłków.

49% Amerykanów uważa indyka za swoje ulubione jedzenie w Święto Dziękczynienia. 14% preferuje nadziwkę. Puree z ziemniaków, szynka i ciasto dyniowe zajmują trzecie miejsce – każde po 5% głosów.

Najbardziej drobiowo-kreatywni są południowcy, którzy wymyślili turducken – indyka nadziewanego kaczką nadziewaną kurczakiem.

Dyniowe ciasto (pumpkin pie) jest najbardziej popularnym deserem w Święto Dziękczynienia. Następne to jabłkowe, czekoladowe, cytrynowe i czereśniowe.

Święto Dziękczynienia jest równie ważne tam, jak Wigilia tutaj – ale – ogląda się (obowiązkowo) mecz footbolowy przed kolacją, chodzi się do kina na najnowsze hity filmowe  – brak zadęcia jest jedną z najmilszych rzeczy związanych z tym świętem.

Odwiedźcie Dębicę

Reklamy

6 thoughts on “Amerykańskie Święto Dziękczynienia – statystycznie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s