Krótkie przepisy Ciotki Gabrysi – zapiekanka

Dwie kromki zwykłego żytniego chleba – dobrze żeby był kwaśny – smarujemy masłem. Na jedną kromkę, na stronę nieposmarowaną ścieramy kupę sera cheddar i koziej twardej Goudy (ALMA ma widziałem). Im więcej sera tym lepiej. Na ser plasterki pomidora, posiekane w drobną kostkę awokado, trochę rukoli i podsmażone wcześniej kawałki lub plasterki boczku. Posypujemy szczyptą ziół prowansalskich (taka mieszanka) i grubo zmielonego pieprzu. Przykrywamy drugą kromką chleba, stroną z masłem na zewnątrz. Kładziemy na rozgrzaną żeliwną patelnię i dociskamy łopatką. Gdy zobaczymy, że ser zaczyna się topić, odwracamy. Smażymy chleb na złoto, kroimy na pół i jemy.

(odwiedźcie Dębicę)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s