Archiwalne sery

lebrin

Le Brin (d’Affinois)-półmiękki ser ze wschodniej Francji

Kremowy, gładki i słodkawy, o aksamitnej fakturze
Rozpływający się w ustach, 
Lubimy na czarnym chlebie do śniadaniowego białego Burgunda
(40% tłuszczu, z krowiego mleka, sześciokątny z pomarańczową skórką pobieloną pleśnią)

00aapalec

mimolette2

Ser udający melona czyli Mimolette z Normadii i Flandrii.  Pół- lub całkiem twardy w zależności od okresu leżakowania, francuski trochę Edam, trochę Cheddar. Swój mandarynkowy kolor Mimolette zawdzięcza naturalnemu barwnikowi z ziaren Arnoty. Lekko owocowy aromat doskonale pasuje do kanapki popijanej piwem. Dobry ser do gotowania – lubimy pokrojony w kostkę dodany do jajecznicy, gdzie staje się miękki ale nie rozpuszczony.

00aapalec
fdum
Fleur du Maquis – okrągły korsykański ser owczy o 45% zawartości tłuszczu.
(tyjemy)
Miękki, słodki o lekkim cytrusowym posmaku. Smak podkreśla aromat skórki – ser jest obtoczony w rozmarynie, jałowcu, ziarnach fenkułu, malutkich papryczkach. Smakuje wyśmienicie z hiszpańskimi winami(Albarino, Tempranillo).
00aapalec
gabietou
Gabietou – z francuskich Pirenejów miękki ser z mleka owczego i krowiego(na zdjęciu od Herve Mons). Ser o teksturze masłowej, rozpływający się w ustach, ziemisty z posmakiem orzechowym. Świetny na kanapki popijane burgundem.
00aapalec
cana_de_cabra
Cana De Cabra – kozi ser z hiszpańskiej prowincji Murcja. 
Łagodny, kremowy, miękki środek pokryty jest skórką z pleśnią, która dodaje nutę dzikich leśnych grzybów do ogólnie masłowo-cytrusowego smaku.
Lubimy położyć gruby plasterek tego sera na befsztyku lub zjeść na włoskim chlebie z ostrą giardinierą.
00aapalec
tomme_de_savoie
Tomme de Savoie – ser z Savoie we Francuskich Alpach robiony z chudego krowiego mleka dzięki czemu zawartość tłuszczu waha się pomiędzy 20% – 40%. Ser dietetyczny; prawie. Miękki i lekko owocowy w smaku, z nutą trawy zaskakującą znienacka. Szara skórka powstała w ciągu miesięcy leżakowania nadaje mu niepowtarzalny charakter i smak, zupełnie gratis. 
Lubimy na świeżej bagietce z winogronami i jeśli to możliwe z lokalnym winem.
00aapalec
chipotlecranberrycheddar
Biały cheddar z amerykańskiego zagłębia serowego – ze stanu Wisconsin.
Kremowy nie suchy, zderza kawałki żurawin z papryką Chipotle,
owocową lekkość z aromatem wędzonej papryki.
Doskonały jako dodatek do wędlin, prawdziwie zaskakuje na pizzy w stylu zachodniego południa USA.
00aapalec
pecorinotartuf
Południowowłoski Pecorino z pastą z czarnych trufli
Owczy twardy ser – słony, ostry i aromatyczny.
Doskonały do risotto lub makaronu.
(d e f  i n i t y w n i e do risotto)
00aapalec
taleggio
Taleggio – miękki ser z Val Taleggio, północnego regionu Włoch – Lombardii.
 

Kremowy i łagodny, o mocnym, ostrym zapachu i miękkim owocowym posmaku. Gładki jak masło. Uzależnia gdy jest jedzony ze świeżym, chrupiącym włoskim chlebem. Dobry z owocami, na sałacie lub zapieczony bez skórki pomiędzy grzankami.
Merlot, Nebbolo, Sauternes, deserowy Riesling – do popicia.
00aapalec
parmesan2
 

Największa miłość wśród serów, szczególnie leżakowany powyżej 18 miesięcy.
Twardy, tłusty, o masłowo orzechowym aromacie z chrupiącymi kryształami soli, całkowicie zaspokajający pożądanie piątego smaku – umami.
Starty – dobry do wszystkiego(sorbet pomidorowo bazyliowy?), w kawałkach popijany Pinotem lub Merlotem czy też maczany w occie balsamicznym.
00aapalec
boroughcheddaruk
Borough Market CheddarSommerset jUKejwytwarzany z mleka od krów z własnej farmy(tzw. farmstead) i dojrzewający od 10 do 12 miesięcy.
Dobry, prawdziwy cheddar – kremowy, soczysty, o posmaku chrzanu, który długo pląta się po języku.
Możemy jeść garściami choć proponujemy na kanapce z żytniego chleba (z kiszonymi ogórkami, marynowaną cebulą lub nieostrą papryką) popijaną piwem.
00aapalec
maytag
Maytag Blue – pleśniowy ser z krowiego homogenizowanego mleka dojrzewający przez 6 miesięcy. 
Podobny do francuskiego Roquefort; Pikantny, kruszący się.
Doskonały do sosów, sałat, dresingow jak i do jedzenia jako ser stołowy.
Rodzina Maytag zajmuje się rolnictwem jak i produkcją najbardziej znanego w USA sprzętu gospodarstwa domowego.
00aapalec
easycheese
Dla prawdziwych gourmandów – Łatwy Ser w spraju
W czterech smakach – cheddar, ostry cheddar, cheddar z boczkiem i ser zwany „amerykańskim” – pomarańczowo-bezmleczny.
Na krakersy, hot dogi, zapiekanki, makaron.
Najlepszy popity Coca-Colą.
00aapalec
serczulala
Meksykański miękki ser z krowiego mleka – Oaxaca.
Łagodny, sprężysty, sprzedawany w formie kuli, dysku lub warkocza.
Odpowiednik włoskiej mozarelli, zarówno w teksturze jak i w ciągliwości.
Lekko słodki lub pikantny – ten ostatni, posmak zawdzięcza pestkom czereśni.
Doskonały do quesadilli, torty i wszystkiego co wymaga ciągnącego, łatwo topiącego się sera.
00aapalec
stiltoncolston
Colston-Bassett Stilton z Nottinghamshire w Anglii produkowany dla Neal’s Yard.
Dojrzewający 4 miesiące, najlepszy od października do lutego kiedy to w sprzedarzy lądują sery z sierpniowego mleka.
Kremowy, pięknie pachnący „king of the blues”(słono-orzechowy, miodowo-skórzany).
Dobry z Porto, Sherry, Sauternes, choć my próbowaliśmy z amerykańskim piwem orzechowym(o którym w piątek).
00aapalec
goatgouda
Holenderski biały ser Gouda z koziego mleka
Leżakowany cztery miesiące.
Prawie twardy i jedwabisty o łagodnym smaku
Oraz typowym orzechowo-kozim aromacie –
Dobry z zieleniną i owocami.
00aapalec
fontinella
Fontinella – wbrew nazwie ser nie pochodzi z Włoch lecz z USA gdzie jest produkowany od prawie 100 lat. Producentem jest firma Stella.
Ser – miękko kruszący się(półtwardy), ostry choć nie tak bardzo jak cheddar, o specyficznym gorzkawo-słodkim posmaku nadaje się doskonale do zapiekania(paninis, pizza), posypywania zup(minestrone anyone?) i jako dodatek do zielonych sałat.
My uwielbiamy jeść garściami, popijając tanim włoskim winem.
00aapalec
mahoncurado2
Hiszpański ser z cudownej wyspy Minorka
Mahon Curado – półroczny ser z krowiego mleka
Słono-orzechowo-maślany, pięknie mięsisty, idealnie zimowy
Lubimy z dżemem figowym lub marmoladą z pigwy
Uwielbiamy starty z makaronami.
00aapalec
jaarlsberg
Norweski Jarlsberg czyli prawdziwy polski żółty ser,
który w plasterkach kładzie się na chleb z masłem
Łagodny, lekko słodkawy, lekko orzechowy z olbrzymimi dziurami
W odróżnieniu od wschodnioeuropejskich serów zawsze ma ten sam smak.
00aapalec
saintnectaire
Francuski krowi ser Saint Nectaire z rejonu Mont-Dore w Auvergne
Swój mocny, ziemisto-trawiasty aromat zawdzięcza ośmiotygodniowemu leżakowaniu na słomie
W pomarańczowej skórce pokrytej pleśnią kryje się kremowy, miękki ser
o powalającym zapachu. 
Um_a_mi. 
Popijać winem Bordeaux z St.Estephe.
00aapalec
cheddarbasilsun
Biały cheddar z bazylią i suszonymi na słońcu pomidorami z amerykańskiego zagłębia serowego –Wisconsin.
Łagodny, kremowy, miękko-jedwabisty z wyraźnym „włoskim” posmakiem.
Dobry jako przekąska, idealny na gorących włoskocentrycznych zapiekankach.
00aapalec
fromagerdaffinois
Fromager d’Affinois czyli brie-podobny kremowy ser z mleczarni, którą już przedstawialiśmy przy okazji Le Brin –Guilloteau

Ale –

Nie możemy się powstrzymać przed trochę miększym, trochę tłuściejszym serem.  Artykuł gazetowy wspomina o różnicy w produkcji serów – Brie normalnie, Fromager – nienormalnie czyli poprzez proces „ultrafiltracji”(usuwania wody przed pasteryzacją).  A my na to jak na lato, cieszymy się 60% zawartością tłuszczu i nadal popijamy śniadaniowym, musującym  Burgundem.

(60% tłuszczu, z krowiego mleka, okrągły z białą skórką pobieloną pleśnią)

00aapalec

quesofresco

Queso fresco czyli meksykański biały ser. Zawdy każde gospodarstwo miało swój przepis, w dzisiejszych czasach z mleczarni. Lekko słony( nie! nie przypomina bryndzy ani fety), łatwo kruszący, topi się pod wpływem ciepła. Kruszony na zupy, chili, tacos, smażoną fasolę, pięknie orzeźwia smak sałat i enchiladas.

00aapalec
pinacarpetto
Sardynia – kamienna wyspa słynąca z owczych serów tym razem prezentuje ser z koziego mleka Capretto Sardo – leżakujący, wykonany metodą podobną do serów owczych.
Capretto Sardo jest złoty i przypomina parmezan choć nie kruszy się i łamie gładko. W samku słodkawy, niezbyt słony, lekko masłowy z echem karmelu i dymu.
Lubimy z Szmpanem na deser lub z hiszpańskim Tempranillo jako zakąskę.
00aapalec
ledeldecleron
l’Edel de Cleron – bardzo miękki ser z krowiego mleka pochodzący z francuskiego regionu Franche-Comté.
Młody ser ze skórką podobną do Brie jest owinięty świerkową korą, która nadaje mu aromat górskiego powietrza; soczysty, o lejącej się kremowej konsystencji niezbyt słony, dobrze komponuje się z burgundzkim pinot Noir lecz my uwielbiamy go z winami z Jury.
00aapalec
kerrygold
Kerrygold Dubliner ze stoutem z okazji irlandzkiego święta
(hej – zielona skórka wprawia w dobry nastrój).
Dobry, tani, słodko-ostry ser. 
Piękny na kanapce z żytniego chleba + dużo masła + bardzo kwaśne ogórki kiszone + (oczywiście irlandzki) Guinness.
Cheers!
00aapalec
romano2
Pecorino Romano z Lacjum czyli najstarszy z włoskich serów.
Twardy, słony i kruchy o niskiej (27%) zawartości tłuszczu.
Ile razy posypuję makaron świeżo zmielonym owczym Romano,
Myślę o filmie Felliniego,
O scenie ulicznej kolacji,
która śni się jak utracony Eden.
00aapalec
granap
Skoro jesteśmy przy włoskich serach – Grana Padano
Jak Toyota przy Lexusie, cyrkonia przy diamencie
Grana Padano wygląda przy Parmezanie.
Przemysłowy „parmezan” z północnych Włoch,
Owocowo-słodki, z ostrzejszym posmakiem.
Kolor – jak na zdjęciu.
00aapalec
fromagergarlic
Kolejny ser od Fromager d’Affinois z Savoie
Poprzednie TU i TU
Kremowy brie z dodatkiem ziół i czosnku
Typowy ser śniadaniowy jako, że aromaty dodatków okrywają ser jak dobra siatka maskująca(też zielona).
Polecamy z ciepłym bajglem lub bagietką.

 

00aapalec
brillans
Brillat Savarin z francuskiego Île-de-France
Miękki i jedwabisty, pierwszym wrażeniem po wzięciu do ust jest głos krzyczący w głowie:
 – LODY! LODY!
Doskonały z szampanem i truskawkami, malinami, czernicami lub z wiejskim chlebem i czerwonym winem z St.Emilion.

 

 

 

Reklamy